Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7.fejezet

2010.11.24

Katherina imádott tanítani. Mondjuk, lehet az is közre játszott benne, hogy a hallgatók itták a szavait. Érdekesen magyarázott, színes történetekkel tűzte tele a mondókáját, és az első órán közölte a diákokkal, hogy csak az járjon be, akit tényleg érdekel az óra, mert nem lesz büntetés, ha valaki nem jár be, de tisztelje meg azokat, akik hallani szeretnék az anyagot, hogy nem zavarják őket beszélgetéssel és hasonlókkal. Furcsa, mikor először állt elő az ötlettel, hogy szeretne indítani egy, az okkultizmusról szóló kurzust, a tanszékvezető majdnem körberöhögte, de mikor, hogy megalázza, elújságolta a dékánnak is, aki híresen konzervatív, és mint kiderült titkon rajong a témáért, kénytelen volt hagyni, a fiatal próbálkozásait, azzal a címszóval, hogy egy ilyen órának úgysem lesz látogatottsága. 10 fővel indult, és az elő sorban a tisztelt Rowen Dékán Úr foglalt helyet. A családias légkör egyre tovább és tovább bővült és a Dékán Úrral is közeli barátságba kerültek, így ebben az évben megnyittatta neki a nagy előadót, amiben 200 ember fér el, de mint kiderült akár háromszázan is be tudnak passzírozódni, a tanszékvezető hatalmas örömére. Katherina szégyellte magát érte, de mikor megtudta, hogy az Okkultizmus és Ezoterika a világban című kurzus hallgatóinak a létszáma majdnem dupla annyi, mint a Késő Bronzkor emberéé, Lassiter tanszékvezető Úr sztár kurzusáé, egy kicsit dagadt a mellkasa. De mint büszke nő, nem dörgölte a drága professzor úr orra alá, csak talán egy kicsit.

Charles P. Rowen Dékán Úr, egy ősz hajú, szemüveges kockás öltönyt viselő tipikus professzornak látszott. Dús, busa szemöldöke alatta apró barna szemek, melyekből csak úgy sugárzott, még ennyi év után is, a tudásszomj. A hallgatók eleinte mindig rettegtek tőle, mert kimért modora és cövek egyenes tartása, akár egy igazi lordnak, még egy vágtázó rinocéroszt is képes lett volna megtorpanásra késztetni. De ne a borító alapján ítéld meg a könyvet. Ez az ember a furcsa brit akcentusával és a komor kinézetével volt az egyik legkedvesebb az egyetemen. Katherina szerencsésnek mondhatta magát, hogy az öreget a nem a mentorának, hanem a barátjának tarja. A balesett után ő volt az egyik támasza. A fiatal tanár, még a jóslásra is megtanította.

Mindig mikor, a Jóslás című órához ért eszébe jut, hogy lett ez az óra az elképzelésből, valóság.

- Szóval. Átbeszéltük a legtöbb jövendölési technikát, amik közül remélem, nem mindet próbálnak ki. Gondolok itt az állati belsőségekből történő jövő ábrázolásra – nevetés futott végig a termen. – Már csak azért is, mert nekem is van macskám és kényelmetlenül érintene a pillantása, ha egy ilyenről kéne értesülnöm a hírekből.

- Fekete a macskája? – Újabb nevetés. Katherina szerette, ha a hallgatók részéről is aktív volt az óra és nem vette sértésnek a hasonló beszólásokat.

- Nem, cirmos, de ezt a poént minden évben elsüti valaki. – a közbeszóló elvörösödött az környezetében hallható kuncogástól.

- Ki tudja a statisztikák szerint melyik a legpontosabb jóslási mód?

- A Tarot!

- Helyes válasz! Érdekes lehet statisztikusnak lenni. Egy gép előtt ülni és egész nap, számokat ütögetni, majd olyan eredményt várni, ami kielégíti a kérdezőket. De mennyi az esélye, hogy eltalálom valaki jövőjét? – elővette a táskájából egy pakli kártyát. Miközben magyarázott végig a paklival játszott, kevergette, trükközött vele, mint egy hamiskártyás a vadnyugaton. – Mennyi az esélye, hogy ebből a 22 lapból, ami a taro Nagy akváriumának lapjait tartalmazza, pont azokat a lapokat húzom ki, amik az illető jövőjét ábrázoljak. Nem kell válaszolni. A lényeg, hogy kicsi. Akkor miért mondják pontosnak? A Kártyák nem a jövőt mutatják, és nem adnak konkrét válaszokat, hanem egy lehetőséget. Azt mutatják meg, amit az embernek át kell gondolnia, ami átsegíti, hogy megértse mi ő, ki ő. Mikor kijön az osztás, a jós elmondja, mit lát bennük, a hallgató meg átértékeli a hallottak alapján az életét. De ez elég nehéz. Minden lapnak van egy jelentése, de attól függően, hogy melyik lap jön fel mellé, módosulhat. Vegyük sorra a lapokat és a történetét. – kattintgatta a projektoron a diákat, és a történelmi hátteréről mesélt, a hallgatók meg figyeltek. Elmondta, hogy nagyon régi, hogy honnan származik, elmondta, hogy Nagy- és Kis Akváriumokra osztották fel, és a bemutatta a lapok jelentését. Párhuzamot húzott a tarottal és a francia kártyákkal, az asztrológiával és az elemekkel. És mint mindig azt is elmondta, hogy sajnos az idő hiánya miatt nem tudja az egészet befezezni, így csak ízelítőt kaptak.

- Van valakinek kérdése az órával kapcsolatban?

- Mennyire hatásos? Úgy értem, tényleg azok történnek, amik kijönnek a lapokból?

- Nos, ha a jós azt mondja a lapokból valakinek, hogy jövő héten meg fog halni, elhiheti vagy nem. Azt mondja ez csak humbug, de elkezdi foglakoztatni a kérdés. Mi van ha, tényleg igaz? És elkezd rettegni, ahogy a nap, közeledik. Minden rebbenéstől felsikolt, minden mozdulattól kihagy a szívverése, és ekkor bumm, elüti a busz. Nem azért hall meg, mert az jött ki az osztásnál, hanem mert… - fenntartotta a hangsúlyt.

- Mert beképzelte, hogy úgyis az fog történni.

- Pontosan! A hite tette ezt vele, sosem szabad úgy élni, hogy hagyjuk, hogy egy másik ember vagy néhány lap, vagy esetleg állati belek határozzák meg az életünket. A tarot egy útmutató. Azt mondja meg, hogy mi rejtőzik a bensőnkben és mi foglakoztatja az embert és, hogy ez hogyan változtatja meg az életét. Van olyan, hogy tényleg a jövőt lehet megmondani, de nem ez a legfőbb dolga. A lényeg, hogy mi is képesek vagyunk rá, hogy a sorsunkat írjuk, csak egy kis segítség néha nem árt.

- És most az anyag végére értünk, de mivel még van egy kevéske időm és épp kártya is van nálam, egészen véletlenül, feldobom a lehetőséget, hogy bemutatom a gyakorlatban is. Szóval kérnék egy bátor önkén… - még be sem fejezte a mondatót száz meg száz kéz repült a magasba. Elnevette magát, és épp választott volna, mikor egy férfi lépett ki az egyik sarokból. Katherina a kezdeti, „miért nem láttam, hogy ott volt” arckifejezés után azt vette észre, hogy a férfi mennyire vonzó. Sötét haja, majdnem fekete, kissé az arcába lógott, és ahogy közeledett, még a terem homályában is csillogtak sötét szemei.

- Lehetnék én? – Nagyon meglepődött, de belement a játékba.

- De csak mivel még nem láttam itt, és fel kell avatni. – a falhoz ment és felkapcsolta a villanyt, hallgatta a diákok csalódott hangját. Érezte a hátán az idegen pillantását és furcsa módón tetszet neki.

- Bocs srácok, majd legközelebb. Felkészült Uram?

- Legyen gyengéd. Még kezdő vagyok. – Katherina elmosolyodott.

- Meg teszem, amit lehet. Jöjjön az asztalhoz. Na, a jós, bármiből kellett is jósolnia, mindig azzal kezdte, hogy felmérte a kuncsaftot, szóval ne vegye célzásnak. Ez arra volt jó, hogy így bizonyos dolgokat megtudod róla. Például, hogy van-e jegygyűrűje, tehát házas-e? Ami jelen esetben úgy tűnik, nem. – Ó te jó ég, hagyd abba, gondolta. – megnézi a ruháját, a stílusát, esetleg beszédbe elegyedik vele, hogy megtudja kicsoda, micsoda, így könnyebb felépíteni a mondandóját. Van olyan, hogy egy kérdésre keress az illető választ, de szerintem próbálkoznunk meg egy nagyobb hatótávolságúval. Keverje meg a kártyát. – a férfi elvette, és megtette a mit kért tőle. Visszavette és az asztalon elterítette egy szép hosszú sorban, majd megkérte a férfit, húzzon tízet és rakja őket egymásra, egyelőre, színnel lefelé.  

- Ez egy különleges lerakási mód, kevesen ismerik. – bármit mondott vagy tett, magán érezte a férfi tekintetét. Nem volt túlságosan nagydarab, de látszott rajta, hogy erős és határozott személyiség. A mosolya is, melyeket Katherina felé küldött lágyak voltak és kellemes melegséggel töltötték meg a kemény arcát. Nyolc lapból egy négyzetet rakott le és abba két lapot helyezett, amik kissé fedték egymást.

- Ez megmutatja az illető személyiségét, és hogy mi foglakoztatja, mit rejt a tudatalattija és a közeli jövőből is enged sejtetni valamit. El fogom mondani a lapok jelentését és azt, hogy ez, hogy vonatkozik Önre.

- Az ugye normális, hogy kicsit izgulok.

- Ne aggódjon, profi vagyok. Remélem nincs sötét titka, mert most úgyis megtudjuk. – összemosolyogtak.

- Feltárom az első lapot. Ez Önt jelöli. Az Erő. Jól kezdődik nem?  Azt jelenti, hogy bátran halad a céljai felé, a vad erők megszelídítését és így az emberi és állati világ közti egyensúlyt szimbolizálja. Végig viszi, amit akar. Ez a lap hasonlóságot mutat a mágussal, de, amíg a Mágus befolyásoló hatalma a tudatos és tudatalatti erők harmóniáján alapul, addig ezen kártya életereje, bátorsága és szenvedélyessége a civilizált embernek saját állati természetével való kibékülését fejezi ki. Világossá teszi, hogy ösztönlény valónkat nem rejthetjük halvány erények mögé, hanem nyíltan szembe kell néznünk a bennünk élő vad erőkkel.

- A következő lap. Ez a múltját jelöli – a bal felső sarokban kezdett és lefelé halad. –  Az Akasztott ember. Valamilyen nyomasztó helyzetet mutat, át kell gondolni, hogy miért került ide. Egy ciklus lezárulása, amelyhez áldozatra van szükség, hogy egy új ciklus kezdődhessen. A kényszerű pihenőket, a tehetetlenség érzését és azokat a válsághelyzeteket jelképezi, amelyek irányváltoztatásra kényszerítenek és a hatásukra új szemszögből tekintünk a világra. Ezek általában több időt vesznek igénybe, mint szeretnénk. Felületes jelentése a lapnak hogy kutyaszorítóba kerültünk. Lehetőség arra is, hogy mélyreható elemzéssel megváltoztassuk világnézetünket és egész életünket. Ilyenkor fontos, hogy magunkba lássunk és képesek legyünk a legyőzni az akadályokat. Nehéz időszakon van túl igaz? Problémás gyerekkora volt.

- Így is lehet mondani. Folytassa, kérem – mondta, látva a lány szemében a sajnálkozást.

Így is tett, és az első lap melletti lapot nézte meg. Felvidult az arca.

- Ez a jövője. A Diadalszekér. A nevében hordozza elérhető sikert. Nagy ugrás előre, a saját útját járja, a hajtó ereje az érvényesülési törekvés, a Diadalszekér az egyetlen olyan kártya, ami ezt az utat pozitívnak mutatja és nem fájdalmas búcsúnak, de szem előtt kell tartani, hogy nagy tapasztalat kell a kocsi hajtásában, így el kell ismernünk, és be kell látnunk még időben, hogy sok tanulni való van még az élet néhány területéről. Azt jelenti, hogy nem vagyunk tökéletesek, szükségünk van a tudásra, hogy előre tudjunk jutni az életben. A megszerzett tapasztalat nagyobb kincs, mint bármi más ezen a Földön és többet is segíthet. – a bal alsó sarkon volt a sor, de mikor felfordította és megnézte, rögtön a jobb felső sarkot is felfedte.

- Azért húztam fel két lapot, mert az elsőnek, kell a kiegészítés. A Szerencsekerék az élet váratlan fordulatait mutatja meg, valamilyen jelentős változást, amin nem lehet változtatni és elkel fogadni. A szerencsekerék az idő kerekét jelképezi, ami időben hozz el hozzánk valamit és később visszaveszi, ez a lap mindig visszavezet minket a sors által kiszabot útra. Lehet, hogy valamilyen erő nem engedi célunk teljesedését és arra szólít, hogy várnunk kell még rá. Valami hamarosan meg fogja változtatni az életét, hogy ezt képes legyen elfogadni, útmutatóként szolgál a következő lap, vagyis az Igazság. Ez a lap a megfontolt ítélet és a kritikusan megvizsgált, okos döntést jelképezi. A becsület megszemélyesítője. Ha őszinték és becsületesek vagyunk, tevékenységünket elismerik és megfelelően honorálják, ha viszont kétes eszközökkel, fondorlattal akarunk előnyre szert tenni, kudarcot vallunk. mindenért, amit kapunk vagy átélünk csak és kizárólag magunk viseljük a felelősséget. Ha ezeket képes betartani a Szerencse kerék másik oldalára jut, és jól fogja magát érezni a helyzetben. – a következő lapot emelte fel és épp kezdte volna mondani, hogy ez a belső énjét tükrözi, mikor meglátta melyik lap pihen az asztalon az ujjai alatt.

- Az Ördög. Hatalmi harcot, kísértést, a szabadság hiányát jelöli. Általában arra utal, hogy a mértéktelenség bűnébe estünk. Legtöbbször a függőséget, rabságot, a zsarolhatóságot jelképezi, de jelentheti azt is, hogy valaki visszaél a hatalmával. Megvilágítja lényünk árnyékos oldalát és így segít az önismeretben. Ördög a legnehezebben megfogható dolog, mert mindenki számára más arcát mutatja. Ez a lap arra mutat rá, hogy mindenkiben van valami, amire nem büszke, de ha felismerjük, képesek vagyunk ezt megváltoztatni.

- A következő lap a Hold – a francba, gondolta. Az ördög egy olyan lap, ami minden másikat az ellentétére fordít. Így a Holdat is, aminek a sötét oldalára helyezi a hangsúlyt és a fölötte lévő Igazságot is, ez így nem lesz jó. - a Holdnak is van egy világos és egy sötét oldala így a lapnak is van. A Hold kártyája a sötétségbe és az éjszakába, a lélek titokzatos világaiba kalauzol, megmutatva sejtéseinket, vágyainkat, álmainkat. A Hold világos oldala a romantikus álmodozást, élénk fantáziát és erősen fejlett érzékenységet jelöli. A kártya, a sötét oldalt is mutatja, a lélek mélységeit. Félelmeinket, bizonytalanságunkat, rémálmainkat, sötét sejtéseinket jelképezi. Azt jelenti, hogy vannak kételyi, de ha ismeri ezeket, lesz ereje átmenni a világos, pozitív oldalra.

- Az utolsó lapja a keretnek a Végítélet. Változást jelez, amit megváltásként, felszabadulásként élhet meg. Gondolkodásmódja is változhat, megtalálhatja élete igazi célját. A kártya témái és motívumai a feltámadást megelőző végítéletre utalnak, egy nehéz időszak utáni érzet megkönnyebbülés. A Végítélet kártyája könnyen félreérthető, ha elnevezéséből indulunk ki. Az itt ábrázolt feltámadás a megváltás megragadó élményét szemlélteti, az eddig eltemetett vagy fogva tartott dolgok felszabadulását mutatja, Az önmagunkká válás útján a döntő lépést jelképezi. – Katherina várt, mielőtt felfedte volna az utolsó két lapot. Eddig, mint egy tanító néni, úgy mesélt, de az utóbbi néhány percben darálta a szöveget. Végignézett az osztáson és érdekes gondolatok jártak a fejében. A férfinek nem fejtette ki a valódi jóslatot, az osztály előtt semmiképpen. Félt, hogy mi jön ki a központi téma lapjainak, legalábbis az egyiktől, és nem is tévedett. Nem is mondott semmit, mielőtt felfedte őket. Az első lap a Bolond. Nem erre számított.

- A Bolond. Ne essen kétségbe ez jó lap. A gondtalan szórakozás a bizakodás jelképe a kísérletező kedv él benne, a biztos mély ösztönök adják az erejét, néha jelenthet gyermeki naivítást, vagy ostobaságot bizonyos dolgokban, amik megnehezítik az életét, megtestesítheti a kópét, de az egyetlen őszinte udvari tanácsost is. A jelenben él, de kész nyitni az új dogok, tapasztalatok felé. – A központi lapok közül az egyik egy személy szokott lenni általában a kérdező egyik arca, a másik meg egy dolog ami összeköti a kérdezőt a lap által ábrázolt személlyel vagy rejtett oldalával. Azt tudta az osztás többi lapjából, hogy ez a férfi nem lehet a Bolond, de akkor ki az? És mit mutat az utolsó lap. Majdhogynem remegő kézzel nyúlt a kártyáért. Mikor megfordította azonnal elsápadt.

A Halál. Képtelen volt megszólalni. Ez nem lehet. A férfi közbe szólása térítette észre

- A Halál? Most félnem kéne, vagy mi?

- Öö, nem, nem kell, a Halál nem feltétlenül a tényleges véget mondja ki. Egy folyamat természetes végét jelenti, búcsúzz el, lépj tovább, valami megérett a távozásra, mert eljött az ideje, Azt nem mondja meg, hogy fájdalmas-e ez a vég, vagy örömére szolgál. Az új élet reményével kecsegtet.  – a fenéket! Ez a Bolond végét mondja ki. Ez az ember meg fogja ölni! Ez egy gyilkos!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.